Heeft u last bij het aantrekken van uw jas? Kunt u uw sport niet uitoefenen vanwege schietende pijn in de schouder of omdat u de beweging niet kunt maken? Kunt u ’s nachts niet slapen op uw pijnlijke schouder? Dit zijn zo een paar voorbeelden die passen bij schouderproblematiek.
Het zou zo maar eens kunnen dat u wel eens last van de schouder heeft gehad. Schouderklachten zijn na rug- en nekklachten namelijk de meest voorkomende klachten van het houdings- en bewegingsapparaat. 21% van de mensen heeft wel eens last van de schouder, daarvan heeft ruim 30% na een jaar nog steeds klachten en 50% van mensen met schouderklachten zoekt hiervoor ook hulp.
Hieronder leggen we uit wat voor soort symptomen er kunnen zijn bij schouderklachten, hoe het (complexe) schoudergewricht in elkaar zit en wat informatie over het onderzoek en de behandeling van schouderklachten.
Mogelijke symptomen bij schouderklachten:
- Stekende/zeurende pijn in het schoudergebied
- Pijn bij bewegen van de arm boven schouderhoogte, voorwaarts/zijwaarts
- Korte (schietende) pijn bij een specifieke beweging
- Pijn alleen maar aanwezig in een bepaald traject van bewegen in de arm
- Pijn die van de schouder doortrekt naar de nek of naar de bovenarm
- Niet meer weten hoe je de arm moet houden voor pijnvermindering.
Het (complexe) schoudergewricht
Het schoudergewricht bestaat officieel uit 4 gewrichten, te weten:
- Het glenohumerale gewricht; oftewel het kogelgewricht (kop en de kom). Dit is vaak het gewricht wat met de schouder wordt bedoeld door de meeste mensen. Maar de schouder hangt samen met nog 3 andere gewrichten en dat zijn;
- Het SC-gewricht; oftewel borstbeen met sleutelbeen
- Het AC-gewricht; oftewel het schouderdak met sleutelbeen
- Het scapulothoracale gewricht; oftewel het schouderblad wat beweegt over de borstkast.
Schouderklachten kunnen zich bevinden in één of meerdere van deze gewrichten en/of de spieren die hier weer omheen zitten. Dit maakt dat het schoudergewricht complex is en er een diversiteit bestaat aan schouderklachten. Vaak zorgt dit er ook voor dat schouderklachten toch wat langdurig zijn.
Behandeling van schouderklachten
Bij het onderzoek wordt er gekeken naar de beweging van de schouder zelf, naar het functioneren van het schouderblad, schouderblad-sleutelbeen (AC-gewricht), sleutelbeen-borstbeen (SC-gewricht), naar de mobiliteit van de wervelkolom en eventuele dysbalans in het aanspannen van de spiergroep die zorgt voor de actieve stabiliteit van de schouder. Mocht het nodig zijn dan hebben wij ook nog de beschikking over echografie waardoor we aan de hand hiervan het behandelbeleid kunnen bepalen.
Schouderklachten zijn echter goed te behandelen, maar vanwege de vele oorzaken zal er voor elke schouderklacht een individueel behandelplan worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het verbeteren van de mobiliteit van bovengenoemde gewrichten en/of de wervelkolom, versterken of juist losmaken van de spiergroepen rondom de schouder en/of het trainen van de coördinatie van de verschillende spieren rondom de schouder. Mocht u een operatie hebben ondergaan van de schouder, dan volgen wij het behandelprotocol op die voorgeschreven is vanuit het ziekenhuis.
Mocht u last hebben van de schouder of twijfelt u, of de klachten die u heeft, vanuit de schouder komen? Twijfel dan niet langer en neem contact op zodat wij voor u een individueel behandelplan kunnen opstellen.